A VILÁG NŐI SZEMMEL – milyen? Politika helyett az élet mindennapi örömei és bajai, sok információ, viták, pletykák, receptek, szép ruhák és bútorok. Mégis, többet tudunk meg az elmúlt 60 évről, mint az egyezmények, háborúk, államfői találkozások és politikusok életrajzának megismerésével. (Kecskés Zsolt fogadófala)
Az ötvenes években „Magyarország nem rés, hanem erős bástya a béke frontján”. De 1953-ban meghal Sztálin „akit a hálás utódok is dicsőíteni fognak”. „Mindenki örömére” Csohány Gabriella versben köszönti Puskásékat. A harmadik tablón viszont annak örülhetünk, hogy Surjánban beérett a gyapot, de felvetődik az a kérdés is, hogy „Vihet- egy férfi szatyrot?
NDK turmixgép, még ha nem is a híres Kern –kabaréban elhangzó levehető ajtós, mivel olyan csak a humoreszkben létezett, és a többi háztartási darab a modernizálódó hetvenes évek rekvizitumai
„Motorozó lányoknak készül főleg a 48 köbcentis „Panni” robogó. Utcára akár a legszebb kiskosztümben is felpattanhat rá, úgy roboghat vele, mintha ha csak széken ülne…” lelkendezett 1958-ban a lap. De egy magára adó lány arra is ügyelt, hogy a robogó színben megfeleljen a ruhájához!
Évtizedeken keresztül vezette a látogatási statisztikát a szentendrei Kovács Margit múzeum.. A Nők Lapja is többször foglalkozott a művésznő alkotásaival. A háttérben a címlapon Kovács Margit éppen egy ivó kislányt mintáz, és a tárlóban ott van az elkészült darab!
Kézzel kötött babaholmi, egy új háztartásba szükséges piros zománclábasok, az egykor hiánycikk szőrszita, és a háttérben a Pacsirta rádió a tetején csipketerítővel és egy „édes” porcelánkiskutyával. Szinte mindenkinek ismerős, ha nem is a saját, de a mama, nagymama lakásából.
Az egyik első vita a Nők Lapjában a „Vihet-e egy férfi szatyrot” kérdésében zajlott. A tárlóban azok a bizonyos szatyrok, a kátrányból készült üdítőital, a Bambi üvege, a Romániából importált szőrszita, a visszaváltható joghurtos üveg, borsdaráló, és a ”főzés szerszámai” a lábasok.
„Öltözködjék szebben, jobban” hirdeti az Állami áruház reklámja, annál is inkább, mert 1953-ban árleszállítást rendeztek, bár választék nem volt. Az egykorú vicc szerint, ha az utcán egy nő nem volt állapotos, nem hordott lódenkabátot, és svájci sapkát, az külföldi volt.
Három vitrin az 1950-es évekből- balra  az akkori háztartás nélkülözhetetlen kellékei, középen a gyerekruhák az ünnepi köténykével, elől az iskolai holmik: tolltartó, toll tintával, és „Első könyvem”, az elsős olvasókönyv, a tetején a Rákosi-címerrel.
Az üveges vitrinben Lenin és Sztálin művei mellett Petőfi és Vörösmarty versek, és a korszak nagy sikere, Ázsájev: Távol Moszkvától című könyve. A fordulatosan megírt regény a „hős kommunisták küzdelmes építőmunkáját” mutatja be Szibériában. Ez volt az első információ, amit az olvasók a szibériai körülményekről szerezhettek. A Lenin szobor jól megfért a bájos porcelánnippekkel. A két pettyes női ruha a szocialista divat termékei, a kéket szovjet exportra szánták.
A mai magyar kulturális élet ismert szereplői köszöntik a 60 éves Nők Lapját, a kiállításból kivezető folyosón. A végén a látogatók számára is van egy fal, amire észrevételeiket írhatják.
Leírás ki
Hozzászólások
Küldd tovább